Onze werkwijze

Lokaal betrokken

Burgers net zo enthousiast maken voor ons gedachtegoed als wij zijn, zodat zij op hun beurt gemeente en anderen in hun omgeving inspireren, enthousiast maken en aanzetten om in actie te komen. Precies dát is de beweging die we willen creëren.


Lees meer

Onze werkwijze

Lokaal betrokken

Burgers net zo enthousiast maken voor ons gedachtegoed als wij zijn, zodat zij op hun beurt gemeente en anderen in hun omgeving inspireren, enthousiast maken en aanzetten om in actie te komen. Precies dát is de beweging die we willen creëren.


Lees meer

Waarom? 

Groene en gezonde wijken realiseren wij niet alleen, dat lukt alleen als bewoners en andere gebruikers uit die omgeving mogen meebeslissen. Draagvlak en burgertevredenheid vanuit de omgeving is onmisbaar, burgers zijn misschien wel de belangrijkste stakeholder in de opdrachten die wij uitvoeren. Daarom betrekken wij bedrijven, bewoners en (onderwijs-) instellingen in de omgeving bij onze plannen en de uitvoer ervan. Wij gaan voor een inclusieve transitie, voor het meest duurzame resultaat.

Hoe pakken wij het aan?

Als mensen zijn we gewend aan een hoog netheidsbeeld. Dit beeld kan op gespannen voet staan met ecologisch groenbeheer zoals dat nodig is om de omgeving te verduurzamen en dus de biodiversiteit te versterken en klimaatadaptief te werken. Beleving heeft alles te maken met hoe (lees: welke ‘bril’) je naar de leefomgeving kijkt.

Onze aanpak is gericht op het kijken naar de leefomgeving door een ecologische bril. Zo verhogen wij de acceptatie én activatie van burgers voor biodiversiteit in de stad. Om lokale betrokkenheid te vergroten, zetten we de volgende middelen in:

01

Maatwerk in (ecologisch)beheer

Iedere wijk is anders: de burgers, de inrichting/kwaliteit van de openbare ruimte en de geschiktheid voor ecologisch beheer kunnen nogal verschillen. Maatwerk is vereist om tevredenheid en betrokkenheid van burgers te waarborgen. Wij zetten hiervoor onze kennis, tools en gebiedsdata in. Dat maakt burgertevredenheid en -behoefte, de beeldkwaliteit, (wens-)meldingen én areaaldata per wijk inzichtelijk. Hier voegen wij onze kennis op het gebied van biodiversiteit aan toe. Zo stellen we vervolgens samen met een opdrachtgever per wijk de optimale onderhoudsmix vast met de juiste balans tussen technische kwaliteit/biodiversiteit en burgertevredenheid.

02

Maatwerk in communicatie

Het klimaatprobleem duurzaam oplossen, kan alleen als iedereen thema’s als biodiversiteit en klimaat bewust gaat beleven. Die beleving, die begint bij (beter) begrijpen. Daarom delen wij onze kennis met bewoners en nemen we burgers mee in iedere maatregel die we nemen. Zo begrijpen zij waarom we doen wat we doen en ontstaat een positieve(re) beleving. We werken stap voor stap aan een robuust ecosysteem en een inclusieve transitie waarin iedereen meewerkt aan een groene, gezonde leefomgeving.

03

Maatwerk in participatie

De tevredenheid en betrokkenheid van burgers krijgt een echte boost door de juiste participatiemix. Wij gaan voor activatie van burgers voor biodiversiteit in hun omgeving. Onze contractmonitor biedt per wijk inzicht in welke aspecten van participatie burgers het meest belangrijk vinden, welke participatievoorkeuren zij hebben (bijvoorbeeld handen uit de mouwen of deelnemen inwonerpanel) én hoe het staat met het aantal actieve ‘groene’ inwoners in een gebied.  Wij kiezen er nadrukkelijk voor geen nieuwe initiatieven voor vergroening op te starten en te gaan voor het uitbouwen en versterken van bestaande lokale initiatieven.

Case

Groen verbindt


We betrekken groengebruikers actief bij wat er speelt in de natuur. Zo maken we voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups samen met schoolkinderen vogelnestkastjes. Bewoners laten we meedenken en -praten over de groeninrichting van hun wijk, zodat zij zich ook meer betrokken voelen bij het onderhoud ervan. Daarom overleggen wij met buurtbewoners over het ontwerp van een park in de wijk. En met cliënten van een zorginstelling lopen we de ideale beweegroute, voor we die aanleggen. We geven gastlessen aan basisschoolleerlingen als we een groen schoolplein aanleggen. En we organiseren workshops tuinaanleg voor de huurders van een woningcorporatie.

Hallo Grrroen


Een mooi voorbeeld van het betrekken van burgers bij de maatregelen die wij toepassen om te vergroenen in de buitenruimte en om onze kennis te delen, is ons eigen platform ‘Hallo Groen’. Hierop delen we o.a. meer informatie over groene en gezonde wijken en geven we tips hoe je als burger je eigen omgeving biodiverser kunt maken. Het platform zal binnenkort worden gelanceerd.

Share by: